Πως να «πολεμήσουμε» τον «ανοιξιάτικο λήθαργο»!

Ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εποχή και τις εκάστοτε κλιματικές αλλαγές. Μπορεί για κάποιους ο χειμώνας να μοιάζει οκνηρός και εμείς ακόμη πιο διψασμένοι για ύπνο, αλλά η Άνοιξη και το Φθινόπωρο κρατούν γερά τα ηνία της σίεστας. Υπάρχει λόγος λοιπόν που θέλουμε την ανεμελιά όσο ζεσταίνει ο καιρός, που αναζητάμε το χουζούρι, που αισθανόμαστε περισσότερη κόπωση. Δεν είναι η γνωστή σε όλους μας κόπωση που μπορεί να την καταπολεμήσει κανείς με λίγη παραπάνω ξεκούραση και ύπνο, είναι η λεγόμενη εποχιακή κόπωση. Είναι εκείνη η κούραση που προέρχεται από τις αλλαγές του βιολογικού μας ρυθμού και επηρεάζει το σώμα μας, το πνεύμα μας, αλλά και την συμπεριφορά μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την Άνοιξη επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας. Πηγαίνοντας το ρολόι μια ώρα μπροστά οι βιορυθμοί ταράζονται και οι συνέπειες φαίνονται άμεσα. Έλλειψη ενέργειας, διανοητική και σωματική εξάντληση και πλώρη για τον «ανοιξιάτικο λήθαργο» που μεταφράζεται σε υπνηλία και τεμπελιά. 

Ασθένεια; Πάθηση; Ή μήπως αποτέλεσμα αλλαγών;

Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια ή πάθηση… αν και τα αποτελέσματά του είναι συχνά δυσάρεστα για όποιον το βιώνει, με τις διαταραχές του ύπνου να δίνουν και να παίρνουν. Οι αιτίες του «ανοιξιάτικου λήθαργου» είναι αρκετές. Περισσότερο φως! Αυτή η συνθήκη είναι για κάποιους εστίαση κούρασης και δημιουργεί εύκολα την ανάγκη για ύπνο. Μεγαλύτερη μέρα! Ποικίλες δραστηριότητες που ο συνδυασμός τους εξουθενώνει κορμί και νου κι ας υπάρχει η δικαιολογία της καλύτερης διάθεσης.

Τα βήματα για να ξυπνήσουμε από τον «λήθαργο»

Πρώτο και βασικό βήμα για να πολεμήσουμε τον «ανοιξιάτικο λήθαργο», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Να ξυπνάμε το πρωί την ίδια ώρα κάθε μέρα, να εκθέτουμε τον εαυτό μας όσο γίνεται στο φως και τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και σίγουρα να μην γυμναζόμαστε πριν τον βραδινό ύπνο. Αυτοί που ξέρουν, επιμένουν πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας, ώστε να ξεκινήσει μια σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση και μάλιστα αν υπάρχει δυνατότητα αυτή η δραστηριότητα να πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους -ιδανικά στη φύση, μέσα στον καθαρό αέρα. Τίποτα όμως δεν διορθώνεται εξολοκλήρου με τον ύπνο και την άσκηση, αν δεν φροντίσουμε παράλληλα τη διατροφή μας και την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Φρούτα και λαχανικά της εποχής, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, μικρά και υγιεινά γεύματα, μπόλικο νερό που βοηθά να μην εντείνεται η εξάντληση. 

Άνοιξη: Ισορροπώντας ανάμεσα στη Γη και το Νερό

Μιλώντας για την ενέργεια μας την εποχή της Άνοιξης, θα έλεγε κανείς ότι είναι το απόλυτο μεταβατικό στάδιο από τον Χειμώνα στο Καλοκαίρι με κυρίαρχα στοιχεία τη Γη και το Νερό. Έχουμε να ισορροπήσουμε λοιπόν ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία, καλλιεργώντας έναν τρόπο καθημερινής ζωής που μας ενεργοποιεί και μας ωθεί στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας τρόπος να προετοιμάζουμε το σώμα μας για τους ταχύτατους ρυθμούς του Καλοκαιριού, εκεί που το Νερό υποδέχεται τη Φωτιά και όλα αποκτούν ζωηράδα, σπιρτάδα και δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Add to cart

10% έκπτωση στην πρώτη σας αγορά!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας, σας δίνουμε εκπτωτικό κωδικό για -10% στην πρώτη σας αγορά* από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

*Eξαιρούνται επιλεγμένοι κωδικοί και δεν συνδιάζεται με άλλες προωθητικές ενέργειες.