Μιλώντας συχνά για τον ύπνο και όλα όσα μπορεί να διορθώσει, μοιραία φτάνουμε και στην σεξουαλική ζωή. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία; Ποιο από τα δύο επηρεάζει το άλλο; Τι μας δείχνουν οι μελέτες; Πως πρέπει να διαχειριστούμε την συνθήκη του ύπνου, αλλά και τις σεξουαλικές μας ανάγκες για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας; Με την ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Κωνσταντινίδου πήραμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το πρώτο βήμα.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός ύπνος στην σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου;
Ερευνητικές μελέτες έχουν βρει πολλούς τρόπους με τους οποίους ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το σεξ. Η στέρηση ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ως αποτέλεσμα, η αϋπνία, μια από τις πιο κοινές διαταραχές του ύπνου, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία. Η έλλειψη ύπνου και ο διαταραγμένος ύπνος έχουν επίσης συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να εμποδίσει το σεξ λόγω της επίδρασής του στην ψυχική υγεία. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτές οι διαταραχές σχετίζονται συχνά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω της επιρροής τους στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Εκτός από τις διαταραχές ψυχικής υγείας, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων που μπορεί να εμποδίσουν τη σεξουαλική υγεία. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει πιο πιθανή τη σύγκρουση με έναν σύντροφο, ενισχύοντας μια συναισθηματική κατάσταση που επιτείνει το άγχος, μειώνει την οικειότητα και την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Το σεξ μας βοηθά να κοιμηθούμε;
Η έρευνα δείχνει ότι όταν το σεξ περιλαμβάνει οργασμό, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν. Μετά τη σεξουαλική κορύφωση, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που προάγουν τα συναισθήματα ικανοποίησης και ευτυχίας. Ταυτόχρονα, η παραγωγή κορτιζόλης – μιας ορμόνης που προκαλεί εγρήγορση και ενθουσιασμό – μειώνεται μετά τον οργασμό. Αυτός ο συνδυασμός ορμονικών διεργασιών κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο.
Τα εξουθενωτικά εργασιακά ωράρια, η υπερένταση, το στρες, τα οικογενειακά βάρη μπορούν να εμποδίσουν τον ύπνο μας και να μας ρουφήξουν όλη την ενέργεια, ώστε να μην έχουμε διάθεση για επαφή;
Οι μη τυπικές ώρες εργασίας, γνωστές ως εργασία με βάρδιες, έχουν επίσης συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία. Η εργασία σε βάρδιες μπορεί να ρίξει τον κιρκάδιο ρυθμό ενός ατόμου με το πρόγραμμα ημέρας-νύχτας, παρεμποδίζοντας πολλές σωματικές διαδικασίες. Ο κίνδυνος σεξουαλικών προβλημάτων έχει βρεθεί κυρίως σε εργαζόμενους σε βάρδιες που αναφέρουν κακό ύπνο.
Τι πρέπει να διορθώσουμε στον ύπνο, ώστε να είμαστε σεξουαλικά πιο ενεργοί;
- Κάντε την κρεβατοκάμαρα ευχάριστη, χρησιμοποιώντας χαμηλό και ζεστό φωτισμό, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη μυρωδιά και έχοντας ένα στρώμα και μαξιλάρια που είναι υποστηρικτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή.
- Εξαλείψτε τις πηγές διαταραχής του ύπνου από τον θόρυβο ή το φως χρησιμοποιώντας κουρτίνες συσκότισης, μάσκα ύπνου, ακουστικά ή ωτοασπίδες.
- Διατηρείστε ενός προγράμματος ύπνου που παραμένει σταθερό, συμπεριλαμβανομένων των μη εργάσιμων ημερών. Στόχος πρέπει να είναι να έχετε την ίδια ώρα αφύπνισης και ώρας ύπνου κάθε μέρα.
- Αποφυγή πραγμάτων που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο τη νύχτα, όπως το αλκοόλ, ο καπνός, η καφεΐνη, τα αργά και βαριά γεύματα.
- Αφήστε μακριά τα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και τα tablet για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
- Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για σωματική δραστηριότητα και λίγη έκθεση στο φυσικό φως.
- Επιλέξτε την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και ενσωματώστε τους στη νυχτερινή ρουτίνα για προετοιμασία του ύπνου.
Η προσπάθεια βελτίωσης της υγιεινής του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερο από τον ύπνο που χρειάζεστε κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι υγιεινές συνήθειες μπορούν επίσης να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο ζωντανή σεξουαλική ζωή.