Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε έλεγε πως για όσους επιλέγουν τη σκέψη και τη γνώση δεν υπάρχουν χαρούμενες ζωές. Ο Αμερικανός συγγραφέας Tom Robbins έλεγε επίσης πως κάθε κατάθλιψη έχει τις ρίζες της στην αυτολύπηση και η αυτολύπηση βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ανθρώπους που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Rollo May από την πλευρά του υποστήριζε πως η κατάθλιψη είναι η ανικανότητα σύλληψης κάποιου μέλλοντος. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχαν δίκιο. Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι μακρινό, δεν είναι κάτι ξένο από τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Είναι σημάδι των καιρών και σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας. Και καθώς η φετινή «Blue Monday» -η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς,που πέφτει την τρίτη Δευτέρα του χρόνου- έφτασε, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει, ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν υπάρχει ένας τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος την κατάθλιψη είναι να παρατηρήσει τις συνήθειες που αφορούν τον ύπνο του. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κατάθλιψη και ο ύπνος συνδέονται άμεσα, αν και ποικίλει η μορφή από άτομο σε άτομο.
Υπάρχουν εκείνοι που λόγω της κατάθλιψης κοιμούνται συνεχώς, που θέλουν να κοιμούνται για να μην σκέφτονται, για να μην αντιμετωπίζουν τη θλίψη που τους βασανίζει. Υπάρχουν κι εκείνοι που εξαιτίας αυτής της ψυχικής τους κατάστασης καταλήγουν σε επώδυνες κρίσεις αϋπνίας, οι οποίες μοιάζουν ατελείωτες.
Και στις δύο περιπτώσεις αυτό είναι πολύ βασανιστικό για αυτόν που το περνάει και έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής του. Η κατάθλιψη λοιπόν φέρνει διαταραχές ύπνου και ο κακός ύπνος μπορεί να οξύνει τα συμπτώματά της.
Ειδικότερα, όταν η κατάθλιψη δημιουργεί υπνηλία δεν σημαίνει ότι αυτό συνεπάγεται και ξεκούραση κι όταν δημιουργεί αϋπνία μπορεί να αφορά την αρχή του ύπνου ή ξυπνήματα στο ενδιάμεσο του ύπνου ή πολύ πρωινά ξυπνήματα. Το αίσθημα της κόπωσης είναι ορατό σε κάθε συνθήκη από τις παραπάνω, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η λειτουργικότητα και η δημιουργικότητα και η κοινωνικότητα ενός ανθρώπου. Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν κατάθλιψη όμως παρουσιάζουν θέματα με τον ύπνο τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες.
Ένα πρώτο βήμα είναι να επευθυνθούμε σε ειδικούς στα θέματα ψυχικής υγείας και παράλληλα να δοθεί προτεραιότητα στην φροντίδα του ύπνου. Εμείς στην Mat & Pil ανοίγουμε το δρόμο για τον πιο βολικό και ποιοτικό ύπνο μέσα από προσεγμένα προϊόντα και συμβουλευτική για μια πετυχημένη επιλογή προϊόντων που θα ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο σε υψηλές απαιτήσεις.